De geschiedenis van houten speelgoed

Speelgoed is een zeer belangrijk onderdeel van de kindertijd, en al sinds het begin van de beschaving bestaat het en wordt het gemaakt.

Terwijl de kinderen van vandaag veel anders zijn dan die kindertjes van eeuwen geleden, zijn veel van hun favoriete speeltjes vergelijkbaar met die van eeuwen geleden.  Het is algemeen bekend dat in de oude Griekse en Romeinse rijk, kinderen gespeeld hebben met poppen, mini paarden en wagens.

Het vroegste speelgoed, dat door archeologen ontdekt is,  werd allemaal gemaakt van hout.

Houten speelgoed werd steeds meer een normaal verschijnsel en onderdeel van de kindertijd . Zo rond de jaren 1700, begonnnen de Duitse speelgoedmakers een verscheidenheid aan ambachtelijk  speelgoed hout aan het grote publiek te verkopen. Verkopers gingen door heel Europa reizen naar de populaire markten om daar houten speelgoed te verslijten, waarbij soms ook al  vooraf afgespoken orders voor speciale gelegenheden werden gefabrcieerd en vaak voor op maat gemaakte houten speelgoed werd gemaakt. Bijna levensechte poppen en dieren waren toen der tijd het favoriete speelgoed voor kinderen in heel Europa.

In de eeuw daarop, de 18 de, kwamen speelgoedfabrikananten met meer uitgebreide en gedetailleerde  houten creaties. Houten miniaturen als poppenhuizen en theaters werde populair in de 19e eeuw, evenals houten speelgoed soldaten. Veel houten speelgoed, zoals de klassieke Jack in een donos, werden met de hand beschilderd met heldere, levendige kleuren. Houten treinen, samen met hun houten tracks, waren een van de best verkopende  speelgoed in deze periode.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, i o. Heeft de komst van een aantal nieuwe materialen , waaronder het nog steeds populair kunststof geïntroduceerd om de productie-industrie op zijn kop gezet . De productie van houten speelgoed daalde gestaag doordat er steeds meer en meer speelgoedmerken kozen voor deze goedkopere en moderne materialen.

Plastic speelgoed was veel gemakkelijker, sneller en goedkoper voor de massaproductie en deze Items waren meer betaalbaar voor de lagere en middeklase gezinnen met kinderen.

Vandaag de dag ziet men houten speelgoed zelden op de planken van  de mega grote speelgoed winkels, maar de charme en de aantrekkingskracht van deze klassiekers voor de allaerkleinsten heeft een aantal houten speelgoed fabrikanten op de been gehouden. Sterker nog : het wordt steeds populairder als mildiue vriendelijk altaernatief;  Een verscheidenheid van houten speelgoed kan tegenwoordig online worden gekocht, van miniatuur keukentsjes, houten fiesten, blokken en to nieuw leven  spelletjes.

 

Houten speelgoed blinkt meestal uit in eenvoud en daarom ook stimuleert het een kind om hun fantasie te gebruiken. Houten puzzels en blokken stimuleren kinderen, zich cognitief te ontwikkelen, net als hun fijne motoriek. Houten fietsen  en trapauto’s verbeteren de lichamelijke vaardigheden, conditie en de grove motorische ontwikkeling. Of het nu een brandweerkazerne of een boerderij gaat, miniatuur houten sppelgoedmodellen zetten helpen desociale en emotionele ontwikkeling van uw toddler. Houten speelgoed heeft altijd een grote educatieve waarde gehouden vanwege hun eenvoud en dit zal ook zo blijven, ondankd de introductie van bijvoorbeeld tablest als hulp leermiddel.

 

Plastic speelgoed is nog steeds over het algemeen minder duur dan houten speelgoed en door sommigen kopers nog gezien als gevolg van de ontvlambaarheid van oudere houten speelgoed en mogelijke verwondingen door gegooid of vallen houten voorwerpen, maar houten speelgoed niet giftig PVC bevatten, zoals plastic speelgoed doen. Houten speelgoed zijn de meest duurzame speelgoed en kan meestal duren door generaties van het spel.

 

Het huidige houten speelgoed  zien er niet zo innovatief uit, dan de moderne, elektronische speelgoed, zoals tablets robot quadracopters en drone.  Maar Auto’s, vrachtwagens, en houten wind-ups maken prachtige giften en houten pull langs speelgoed verrukking peuters.

 

Rustige nostalgische spellen zoals schaken en dammen, maar ook Jenga  wort vaak gemaakt van hout , nieuwere trends zijn Lucotoys houten constructie sets en fysieke spellen zoals koningsgoogien.

 

Voor speelgoed dat educatieve voordelen en de laatste tientallen jaren, kies de speeltjes die zijn getest door de tijd, houten speelgoed.