“Jij bent een weegschaal!” “Nee, ik ben een konijn!” kibbelende kinderen

“Jij bent een weegschaal!” “Nee, ik ben een konijn!”

“Jij bent een weegschaal!” “Nee, ik ben een konijn!” Van die conversatie werd ik vanmorgen wakker.

Mijn 7 jarige zoon overtuigde mijn 4 jarige dochter dat haar sterrenbeeld “weegschaal” is, terwijl zij nu net onthouden had dat haar Chinese dierenriem teken konijn (haas) is. Ze hadden het allebei goed, maar ik was te slaperig om het gekibbel te stoppen. Ik moest er wel om gniffelen, want ze hadden allebei gelijk.

Mijn man en ik hebben in totaal 8 jaar in Azie gewoond en onze kinderen zijn daar dan ook geboren. We zijn inmiddels alweer 3 jaar terug in Nederland.

Zoals je misschien wel weet is het in China erg belangrijk in welk jaar je geboren wordt. Wanneer je bijvoorbeeld in het jaar van het varken geboren bent, zal je heel rijk worden. En daarmee wordt niet een rijk leven, als in geluk, bedoeld. Nee, je zal heel veel geld krijgen of verdienen in je leven. En dit leidt onlosmakelijk naar geluk. Althans daar gelooft de gemiddelde moderne chinees in, de reactie op het oude strakke communistische regime. Zelf geld verdienen is de nieuwe vrijheid en geld brengt geluk.

Toen wij 11 jaar geleden in Shanghai aankwamen, waren er nog veel authentiek oude straatjes waar ik heerlijk in kon verdwalen, stiekem naar binnen kijkend bij de mensen. Je keek je ogen uit. Oude mensen op een krukje, een baby op een matje, een vrouw die heerlijk geurend eten aan het wokken is, net gestoomde noodles in een mandje, net gewassen kleding aan lijnen gespannen in de smalle steeg, van huis tot huis. In de 5 jaar die volgden werden deze straatjes een voor een afgebroken. Er ontstonden vlaktes met puin waar grote moderne flats op gebouwd werden. De sfeer van de oude straatjes was compleet weg. En de mensen die er woonden? De bewoners waren blij. Ze kregen een geld bedrag van de “government” om een nieuw appartement te kopen. Want nieuw is beter.

Maar wat ze zich misschien niet helemaal goed realiseerden is dat hun leefomgeving totaal zou veranderen. Want hun eigen gezellige plek is veel te waardevol en de appartementen te duur. Ergens ver buiten hun leefgebied aan de rand van de stand waar de ziel nog ver te zoeken is, konden ze zich een klein appartement veroorloven zonder vochtige muren en betere sanitaire voorzieningen, dat weer wel. Want in hun ogen is nieuw altijd beter, altijd.

Binnenkort ga ik na 5 jaar weer voor het eerst naar Shanghai om onze houten blokjes te checken. Ik heb er erge zin in, maar ben ook bang dat er veel veranderd is en dat ik me er misschien niet meer thuis voel. Want voor mij geldt juist oud en authentiek is beter. We zijn nu alweer bijna alle 12 dierenriem tekens verder. 12 jaar geleden toen het jaar van de haan begon zijn we ons avontuur begonnen. De tijger en de draak worden nu vergezeld door een rat (muis) en een konijn (haas), een mooie dierentuin.