De geschiedenis van houten speelgoed

Spelen (met speelgoed) is een zeer belangrijk onderdeel van de kindertijd. Al sinds het begin van de beschaving bestaat het en wordt er speelgoed gemaakt.

Terwijl de kinderen van vandaag in een hele andere tijd leven dan de kindertjes van eeuwen geleden, zijn veel van hun favoriete speeltjes vergelijkbaar.  Het is algemeen bekend dat in het oude Griekse en Romeinse rijk kinderen speelden met poppen, mini paarden en wagens.

Het vroegste speelgoed, dat door archeologen ontdekt is,  werd allemaal gemaakt van hout.

Houten speelgoed werd steeds meer een normaal verschijnsel en een onderdeel van de kindertijd . Zo rond het jaar 1700 begonnen Duitse speelgoedmakers een verscheidenheid aan ambachtelijk  houten speelgoed aan het grote publiek te verkopen. Verkopers gingen door heel Europa reizen naar de populaire markten om daar houten speelgoed te verslijten, waarbij soms ook al vooraf afgesproken orders voor speciale gelegenheden werden gefabriceerd en vaak op maat gemaakte houten speelgoed werd gemaakt. Bijna levensechte poppen en dieren waren toen der tijd het favoriete speelgoed voor kinderen in heel Europa.

In de eeuw daarop, de 18 de eeuw, kwamen speelgoedfabrikanten met meer uitgebreide en gedetailleerde  houten creaties. Houten miniaturen als poppenhuizen en theaters werden populair in de 19e eeuw, evenals houten speelgoed soldaten. Veel houten speelgoed, zoals de klassieke Jack in een doos, werden met de hand beschilderd met heldere, levendige kleuren. Houten treinen, samen met hun houten tracks, was het best verkochte speelgoed in deze periode.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen er nieuwe materialen op de markt. Onder andere het nog steeds populaire kunststof. Dit heeft de productie-industrie op zijn kop gezet. De productie van houten speelgoed daalde gestaag doordat er steeds meer en meer speelgoedmerken kozen voor deze goedkopere en moderne materialen.

Plastic speelgoed was veel gemakkelijker, sneller en goedkoper voor de massaproductie. Nu konden ook de gezinnen van de middenklasse speelgoed kopen voor hun kinderen.

Vandaag de dag ziet men houten speelgoed zelden op de planken van  de mega grote speelgoed winkels, maar de charme en de aantrekkingskracht van deze klassiekers heeft een aantal houten speelgoed fabrikanten op de been gehouden. Sterker nog; het wordt steeds populairder als milieu vriendelijk alternatief;  Een verscheidenheid van houten speelgoed kan tegenwoordig online worden gekocht, van miniatuur keukentjes, houten fiesten, blokken en spelletjes.

Houten speelgoed blinkt meestal uit in eenvoud en stimuleert daarom ook een kind om de fantasie te gebruiken. Houten puzzels en blokken stimuleren kinderen zich cognitief te ontwikkelen, net als hun fijne motoriek. Houten fietsen en trapauto’s verbeteren de lichamelijke vaardigheden, conditie en de grove motorische ontwikkeling. Of het nu om een brandweerkazerne of om een boerderij gaat, miniatuur houten speelgoedmodellen helpen de sociale en emotionele ontwikkeling van uw kind. Houten speelgoed heeft altijd een grote educatieve waarde gehouden, zoals in het montessori onderwijs, vanwege hun eenvoud en dit zal ook zo blijven, ondanks de introductie van bijvoorbeeld tablets als hulp leermiddel.

Plastic speelgoed is nog steeds over het algemeen minder duur dan houten speelgoed. Houten speelgoed bevat geen giftig PVC en is altijd behandeld met niet giftige verf op waterbasis. Houten speelgoed is erg duurzaam en kan veelal voor generaties mee.

Rustige nostalgische spellen zoals schaken en dammen, maar ook de sjoelbak en Jenga  wordt vaak gemaakt van hout.

Nieuwere trends zijn Kapla en in de USA Keva constructie plankjes en ook met de  Lucotoys houten constructie sets kan je langdurig bouwen in alle richtingen. De blokken passen in elkaar en laat het creatieve brein van uw kind bloeien.

Voor speelgoed dat educatieve voordelen en de laatste tientallen jaren, kies de speeltjes die zijn getest door de tijd, houten speelgoed.